10
2h
Lätt
Dadelkaka är en klassisk kaffekaka, och alla har sina egna minnen av att ha ätit den. För många förknippas den med julen, men denna saftiga kaka smakar gott när som helst på året. Här hittar du instruktioner för hur du bakar en mjuk dadelsbakelse och kan skapa nya minnen. Receptet kan anpassas efter dina egna preferenser. Du kan till exempel fukta kakan med rom eller amarettolikör om du vill. När du glaserar kakan är det viktigt att strö över nötterna innan glasyren stelnar. Äggen i kakdeg kan ersättas med 150 gram havregryn om så önskas.
Om du vill ha en kaka till kaffet kan du prova en dadelkaka. En mud cake, som alla älskar, är också ett utmärkt val.
Kakdeg |
|
|
250 g
|
urkärnade dadlar
|
|
2,5 dl
|
vatten
|
|
2,5 dl
|
farinsocker
|
|
200 g
|
Eleplant
|
|
2
|
ägg
|
|
3,5 dl
|
vetemjöl
|
|
2 tsk
|
vaniljsocker
|
|
1 tsk
|
malen kanel
|
|
1 tsk
|
malen kryddnejlika
|
|
0,5 tsk
|
muskotnöt
|
|
1 tsk
|
torkad ingefära
|
|
1 tl
|
matsoda
|
|
1 tsk
|
bakpulver
|
|
2 msk
|
Eleplant för att smörja kakformen
|
Glasyr |
|
|
1 dl
|
kokosmjölk
|
|
120 g
|
mörk choklad, hackad
|
|
0,5 tsk
|
salt
|
|
40 g
|
pistagenötter, hackade
|
Förbered dadelsåskakan
Förbered glasyren.