Fluffig citronkaka med vallmofrön

Baka en riktigt fluffig citronkaka med syrlig lemoncurd och italiensk maräng. När kakan är klar strösslar du över vallmofrön, rivet citronskal och ätbara blommor. Den här citronkakan bjuder på sött, syrligt, fluff, krisp och är dessutom otroligt vacker! Perfekt att baka till högtider och festligheter.

Fluffig citronkaka med vallmofrön

Baka en riktigt fluffig citronkaka med syrlig lemoncurd och italiensk maräng. När kakan är klar strösslar du över vallmofrön, rivet citronskal och ätbara blommor. Den här citronkakan bjuder på sött, syrligt, fluff, krisp och är dessutom otroligt vacker! Perfekt att baka till högtider och festligheter.

15
1,5 h
Lätt
 
 
Portioner

Smet:

400
g
Eleplant 600 g
4
dl
socker
6
ägg
1
msk
vaniljsocker
2
msk
vallmofrön
3
dl
mandelmjöl
4
tsk
bakpulver
Rivet skal från 2 citroner
Saft från 2 citroner
5
dl
vetemjöl

Italiensk maräng:

2,5
dl
socker
1
dl
vatten
4
äggvitor

Dekoration:

Italiensk maräng
1
burk
lemon curd
1
msk
vallmofrön
1
tsk
rivet citronskal
Ätbara blommor

Recept

  1. Vispa rumsvarmt Eleplant och socker tills det blir poröst och tillsätt sedan ett ägg i taget.
  2. Blanda vaniljsocker, vallmofrön, mandelmjöl och bakpulver i en bunke. Tillsätt lite i taget av mjölblandningen till smeten och vispa jämnt. Vänd till sist i vetemjölet och blanda allt till en jämn smet.
  3. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en bakform (ca 20 x 30 cm) med bakplåtspapper och häll kaksmeten i formen.
  4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna ordentligt.
  5. Italiensk maräng: Koka upp socker och vatten i en kastrull. Vispa samtidigt äggvitorna till ett skum. Låt sockerblandningen koka på låg värme under omrörning tills det börjar bubbla och tjockna. Vispa ner sockersirapen lite i taget till äggvitorna och så att marängen blir glansig och fluffig.
  6. Garnera den svalna citronkakan med italiensk maräng, lemon curd, vallmofrön, rivet citronskal och ätbara blommor.