Julbanoffee utan ugn

Baka en julig bannoffee - enkelt och tokigt gott! Den här banoffeepajen görs helt utan ugn och har en krispig pepparkaksbotten som toppas med len kolasås, bananer stekta i Eleplant, och en fluffig kanelmousse. En perfekt dessert i vintertid som är smidig att sno ihop, men svår att motstå.

Du kan förbereda din banoffee timmar före du ska servera, håll den kyld bara.

8 prt
30 min
Lätt
 
 
Portioner

Kexbotten

100
g
pepparkakor
150
g
Digestive-kex
100
g
Eleplant-bit

Kola

1,5
dl
farinsocker
2
dl
vispgrädde
20
g
Eleplant
en nypa salt

Mousse

2
dl
vispgrädde
1
msk
socker
1
tsk
vaniljsocker
200
g
färskost
1
tsk
kanel

Bananfyllning

20
g
Eleplant
1
msk
socker
2
bananer

Dessutom

2
msk
kakaopulver

Recept

Kexbotten

  1. Krossa pepparkakorna och Digestive-kexen.
  2. Smält Eleplant och blanda med kexsmulorna.
  3. Tryck ut blandningen på botten och lite upp på kanterna av en paj- eller kakform (diameter ca 26 cm).
  4. Ställ i kylen för att stelna medan övriga fyllningar förbereds.

Kolan

  1. Lägg farinsocker och grädde i en kastrull och koka på svag värme i ca 10 minuter, tills blandningen tjocknar.
  2. Tillsätt Eleplant, rör till en slät smet och smaksätt med en nypa salt. Låt kolan svalna.

Moussen

  1. Vispa grädde, socker och vaniljsocker till ett skum.
  2. Tillsätt färskost och kanel och blanda till en jämn mousse.
  3. Smält Eleplant och socker i en stekpanna.
  4. Skiva bananerna och stek dem gyllenbruna i pannan.
  5. Häll kolan över kexbotten, lägg på en del av de stekta bananerna och toppa med moussen.
  6. Sikta kakaopulver över moussen och lägg resten av de stekta bananerna ovanpå banoffeepajen.

Receptet kan göras veganskt genom att byta ut animaliska mejeriprodukter mot växtbaserade.