Kålgratäng

Traditionell kålgratäng är en klassisk vardagsrätt. Med detta enkla recept kan du laga en läcker kålgratäng på nolltid. Du kan enkelt göra en vegansk version av kött- och kålgryta genom att ersätta köttfärsen med strimlad havre eller svamp och kycklingbuljong med grönsaksbuljong. Oavsett om du vill ha en gammaldags kålgratäng eller en moderniserad version kan du använda detta recept för att laga båda.

6
60 min
Lätt
Kålgratäng

Förutom kålgratäng passar kål också perfekt till kålrullar, som alla älskar.

 
 
Portioner

Kålgratäng

2
msk
Eleplant
400
g
köttfärs
1
tsk
fint havssalt
1
gul lök
750
g
kålhuvud
2
dl
ris- eller kornflingor
8
dl
hönsbuljong
1
tsk
malen svartpeppar
1
tsk
torkad timjan
1
tsk
torkad mejram
1,5
msk
salt
3
msk
ströbröd
3
msk
mörk sirap
3
msk
Eleplant
Lingonbärssylt och inlagda gurkor till servering.

Recept

Tillagning

  1. Värm en stekpanna. Tillsätt Eleplant, köttfärs och fint havssalt i pannan.
  2. Bryn köttfärsen, tillsätt den hackade löken och stek i ca 3–4 minuter tills löken är brynd.
  3. Skär kålen i halvor och skär den i tunna strimlor.
  4. Lägg kålremsorna i en kastrull med riset och kycklingbuljongen.
  5. Koka tills riset och kålen är färdiga. Tillsätt mer vätska om det verkar som att vätskan har avdunstat och riset fortfarande är rått.
  6. Blanda kål, ris, köttfärs och kryddor. Smaka av och tillsätt salt om det behövs.
  7. Sprid blandningen i en ugnsform och strö brödsmulor över.
  8. Sprid den mörka sirapen jämnt över brödsmulorna.
  9. Toppa slutligen med klickar av Eleplant.
  10. Grädda i 200 °C i 20 minuter. Ytan på grytan ska vara gyllenbrun.
  11. Servera kålgratäng med lingonbärssylt och inlagda gurkskivor.