Mjuk pepparkaka med brynt Eleplant-frosting

Doften (och känslan) av jul sprider sig genast hemma när du gräddar vår mjuka pepparkaka! Bakad med Eleplant istället för smör blir den både saftig och växtbaserad och när du toppar den med en smörkräm gjord på brynt Eleplant når den nya höjder. 
Vårat recept på mjuk pepparka med frosting är enkelt att följa, perfekt till adventsfikat och värmer från första tuggan.

12 prt
60 min
Lätt
 
 
Portioner

Pepparkaka

4,5
dl
vetemjöl eller glutenfri mjölblandning
2
dl
socker
0,5
msk
kanel
0,5
msk
malen nejlika
0,5
msk
malen kardemumma
0,5
msk
bikarbonat
150
g
Eleplant
3
dl
havremjölk
2
dl
ljus sirap

Brynt smörkräms-glasyr

250
g
Eleplant-bit
2,5
dl
florsocker
1
msk
havremjölk

Recept

Kakan

  1. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Smält Eleplant, låt svalna något och tillsätt till de torra ingredienserna.
  2. Tillsätt havremjölk och sirap. Blanda försiktigt till en jämn smet.
  3. Häll smeten på en bakplåtspappersklädd plåt eller i en rektangulär ugnsform på ca 20 x 30 cm. Om den bakas i en ugnsform blir kakan högre.
  4. Grädda kakan i 180-gradig ugn i ca 30 minuter, tills kakan är helt genomgräddad. Låt svalna.

Glasyren

  1. Bryn 250 g Eleplant i en kastrull.
  2. Häll den brynta Eleplanten i en värmetålig skål och ställ i kylen för att svalna, rör om då och då.
  3. När den brynta Eleplanten har svalnat och blivit ganska fast, vispa den fluffig och vispa sedan ner florsocker och havremjölk.
  4. Glasera den avkylda kakan med glasyren och strö lite kanel över ytan.

Mjuk pepparkaka med frosting är ett måste till jul och med en riktigt god frosting på toppen blir det här oemotståndligt!