Petit choux med färskost

Det kan aldrig bli fel med ost, så istället för helt söta petit chouer gör vi dem fyllda med fluffig färskost på Västerbottensost och äppelkompott. Vårt recept på petit choux är en härligt matig variant och är man inte sugen på äppelkompott som vi har i vårt recept passar det lika bra med fikon- eller vinbärssylt i de här godingarna. Exakta proportioner är viktigt när man gör petit choux, så alla mått är i gram. Är du redo för utmaningen?

Petit choux med färskost

Det kan aldrig bli fel med ost, så istället för helt söta petit chouer gör vi dem fyllda med fluffig färskost på Västerbottensost och äppelkompott. Vårt recept på petit choux är en härligt matig variant och är man inte sugen på äppelkompott som vi har i vårt recept passar det lika bra med fikon- eller vinbärssylt i de här godingarna. Exakta proportioner är viktigt när man gör petit choux, så alla mått är i gram. Är du redo för utmaningen?

12
aktiv 1,5 h passiv 5 h
Lätt
 
 
Portioner

Petit choux deg

115
g
Eleplant
240
g
mjölk (eller laktosfri mjölkdryck)
3
g
salt
14
g
socker
125
g
vetemjöl
4
ägg

Västerbottensostgrädde

2
gelatinblad
3
dl
vispgrädde
2
äggulor
200
g
Västerbottensost, riven
200
g
naturell färskost
3
msk
flytande honung
50
g
Eleplant, kalla tärningar

Äppelkompott

5
höstäpplen
1
msk
äppelcidervinäger
0,5
tsk
salt
2
msk
flytande honung

Recept

  1. Värm Eleplant, mjölk, salt och socker i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och blanda med en visp tills smeten lossnar från kastrullens kanter. Häll över smeten i en skål eller i en matberedare. Vispa med elvisp eller i matberedare och tillsätt äggen ett i taget. Häll över smeten i en spritspåse och låt svalna i kylskåpet i cirka 2 timmar.
  2. Spritsa ut ”bollar” som är ca 3 cm breda och en cm höga på bakplåtspapper. Grädda på 200 grader i 20 minuter, sänk sedan ugnstemperaturen till 74 grader och grädda i ytterligare 10 minuter. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen, då kan de svalna. Låt petit chouerna svalna innan servering.
  3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  4. Koka upp vispgrädden i en kastrull. Ta bort kastrullen från spisen och vispa ner äggulorna. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och koka försiktigt på medelvärme till 29 grader. Om du föredrar kan du också koka äggulorna och grädden i ett vattenbad i en skål över kokande vatten.
  5. Tillsätt Västerbottenosten. När osten har smält, pressa ut vätskan ut gelatinbladen och rör ner tillsammans med färskosten och honungen. Mixa slutligen ner de kalla Eleplantbitarna med en stavmixer tills ostkrämen är helt slät. Ställ blandningen i kylen för att stelna i minst 5 timmar.
  6. Vispa försiktigt upp den avsvalnade ostkrämen med en visp och lägg över i en spritspåse.
  7. Dela äpplena i fyra delar och kärna ur dem. Lägg dem på en bakplåt klädd med bakplåtspapper, med skalet uppåt. Rosta på ca 180 grader i 15 minuter tills äpplena är mjuka. Låt äpplena svalna i rumstemperatur i 20 minuter.
  8. Skopa äpplena i en skål med en sked. Ta bort skalet. Blanda ner resterande ingredienser i äpplena med en gaffel. Ställ den färdiga kompotten i kylskåpet och vänta på servering.
  9. Dela de avsvalnade petit choux bollarna på mitten. Fyll varje petit choux med färskost och kompott och servera.