Pumpacheesecake

Gult är verkligen inte fult, kolla på den här skönheten! Man kan nästan gissa att den innehåller pumpa, och i och med att det är en ugnsbakad cheesecake har vi dessutom smaksatt med hemlagat Äppelsmör. Mums! Och allt är såklart gjort med Eleplant. Dubbelmums.

Pumpacheesecake

Gult är verkligen inte fult, kolla på den här skönheten! Man kan nästan gissa att den innehåller pumpa, och i och med att det är en ugnsbakad cheesecake har vi dessutom smaksatt med hemlagat Äppelsmör. Mums! Och allt är såklart gjort med Eleplant. Dubbelmums.

8
2 h
Medelsvår
 
 
Portioner

Cheesecakefyllning

400
g
skalad, tärnad pumpa
200
g
naturell färskost
200
g
turkisk yoghurt
2
dl
socker
4
ägg
1
dl
majsstärkelse
1
tsk
vaniljsocker
0,5
tsk
mald kanel

Cheesecake-kexbotten

200
g
Digestivekex
100
g
Eleplant (smält för att blandas med kexen)

Äppelsmör

0,5
kg
äpplen
1,5
dl
farinsocker
0,5
dl
vatten
0,5
tsk
kanel
50
g
Eleplant

Recept

  1. Förbered först pumpapurén.
  2. Skala och tärna pumpan. Lägg tärningarna på en bakplåt och rosta dem mjuka i 200-gradig ugn i ca 30 minuter. Mosa pumpan till puré.
  3. Kexbotten. Krossa digestivekexen och blanda med smält Eleplant.
  4. Klä botten och kanterna på en springform (22–24 cm) med bakplåtspapper.
  5. Tryck ut kexblandningen ordentligt mot formens botten och kanter. Placera formen ovanpå aluminiumfolie och vik upp foliens kanter runt kakformens sidor för att förhindra att fyllningen läcker ut.
  6. Ställ in i kylskåpet i väntan på att fyllningen ska förberedas.
  7. Blanda fyllningens ingredienser noggrant med varandra.
  8. Häll fyllningen över kexbotten och grädda i 160-gradig ugn i cirka 45 minuter.
  9. Låt svalna väl innan servering.
  10. Gör äppelsmöret.
  11. Lägg skalade och tärnade äpplen, farinsocker, vatten och kanel i en kastrull.
  12. Koka upp och låt sjuda i cirka 10 minuter.
  13. Purea med mixer och tillsätt Eleplant.
  14. Blanda äppelsmöret noggrant och kyl ner.
  15. Dekorera pumpacheesecakebitarna med till exempel vispad grädde och ringla äppelsmör över.

Receptet görs enkelt veganskt genom att byta ut animaliska mejeriprodukter mot växtbaserade alternativ. Om du vill kan du ersätta ägget med aquafaba (1 ägg = 50 ml aquafaba).