Rödkålsgratäng

Rödkålsgratäng är ett gott och färgglatt alternativ till traditionella julgratänger, och den är enkel att tillaga i ugnen. Detta recept på rödkålsgratängj är perfekt för julgrätanger, och du kan göra den vegansk genom att ersätta baconet med tofu och använda grönsaksbuljong. Grytor är ett mättande men ändå lätt alternativ för festbordet, och denna är dessutom helt fri från mjölkprodukter och ägg. Rödkålgratäng är ett utmärkt tillskott till julmaten, som ger variation till traditionella grytor, och den kan enkelt förberedas i förväg.

4
1h 15min
Lätt
Rödkålsgratäng

Eleplants rödkålspaj ger färg åt julbordet

Eleplants rödkålspaj passar perfekt på det traditionella julbordet, inte bara på grund av sin färg utan också för sin smak. Denna läckra gryta passar perfekt tillsammans med andra julgrytor, men om du redan har tillräckligt med grytor kan du använda rödkålen till att göra en god kålsallad eller stuvad rödkål. När den fermenteras ger den också nyttiga mjölksyrabakterier som främjar maghälsan. Kom dock ihåg att förbereda den fermenterade kålen minst två veckor före jul!

 
 
Portioner

Ingredienser

800
g
rödkål
1
lök
80
g
Eleplant
200
g
tärnad fläskkarré
3
äpplen, skivade
5
kvistar
rosmarin, finhackade
1,5
dl
kyckling- eller köttbuljong
1
dl
svartvinbärsjuice
0,5
dl
mörk sirap
0,5
tsk
malen muskot
1
msk
salt
1
msk
malen svartpeppar

Topp

2
msk
Eleplant
2
msk
mörk sirap

Recept

  1. Skär rödkålen i skivor och ta bort den hårda stjälken. Hacka löken. Smält Eleplant i en stekpanna.
  2. Fräs löken och rödkålen i fettet tills de mjuknat (ca 10 min).
  3. Tillsätt fläskkarré, äpplen och rosmarin. Fräs i ytterligare 5 minuter.
  4. Tillsätt sedan resterande ingredienser och koka i ytterligare en minut.
  5. Förvärm ugnen till 180 grader.
  6. Lägg ingredienserna i en ugnsform och tryck ner dem med en spatel så att de bildar en kompakt blandning.
  7. Putta Eleplant på ytan och ringla över sirap. Grädda rödkålsrätten i ugnen i 20–25 minuter.