Spöktårta med chokladglasyr

Baka en Halloweentårta med spöken! Den här chokladtårtan med maränger som spöken kommer verkligen att sticka ut och väcka uppmärksamhet på Halloween. Du kan blanda gul eller orange karamellfärg i smörkrämen om du vill ge tårtan lite extra färg.

En saftig glutenfri chokladtårta, täckt med len smörkräm, rik chokladglasyr och dekorerad med fluffiga små spöken av maräng, kan det bli mer Halloween än så? Tårtan passar perfekt till Halloweenfesten och går att förbereda i god tid. Receptet är laktos- och glutenfritt och trots flera moment är det väl värt mödan.

Spöktårta med chokladglasyr

Baka en Halloweentårta med spöken! Den här chokladtårtan med maränger som spöken kommer verkligen att sticka ut och väcka uppmärksamhet på Halloween. Du kan blanda gul eller orange karamellfärg i smörkrämen om du vill ge tårtan lite extra färg.

En saftig glutenfri chokladtårta, täckt med len smörkräm, rik chokladglasyr och dekorerad med fluffiga små spöken av maräng, kan det bli mer Halloween än så? Tårtan passar perfekt till Halloweenfesten och går att förbereda i god tid. Receptet är laktos- och glutenfritt och trots flera moment är det väl värt mödan.

12
aktiv 3 timmar, passiv 15 timmar
Lätt
 
 
Portioner

Spökmaränger

5
äggvitor
3,25
dl
socker
svarta sockerpärlor till dekoration

Chokladtårta

300
g
mörk choklad, hackad
300
g
Eleplant, smält
6
ägg
4,5
dl
florsocker
1,5
tsk
bakpulver
1,5
msk
kakaopulver
1,5
dl
glutenfri mjölmix

Smörkräm

200
g
Eleplant, rumstempererad
5,5
dl
florsocker

Chokladglasyr

1
dl
vispgrädde (laktosfri)
110
g
mörk choklad

Recept

Förbered marängerna kvällen innan.*

  1. Koka upp vatten i en kastrull. Separera äggvitorna i en skål och tillsätt sockret. Ställ skålen över det kokande vattnet så att botten inte vidrör vattnet. Vispa för hand tills sockret har smält och äggviteskummets temperatur är 19 grader.
  2. Ta upp skålen från det kokande vattnet och vispa den till en fluffig maräng med en stavmixer eller elvisp. Häll över den färdiga marängen i en spritspåse och spritsa spökena på bakplåtspapper. Placera svarta sockerbollar som spökens ögon och torka marängerna i en 22 grader varm ugn över natten.
  3. Ta ut de färdiga marängerna ur ugnen och låt dem svalna. Förvara dem i en behållare med lock eller täckt med plastfolie.
  4. Förbered chokladkakan. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg chokladen i en skål och smält i ett vattenbad över kastrullen. Smält Eleplant i en annan kastrull och rör gradvis ned i chokladen. Rör ner äggen.
  5. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt dem långsamt i chokladblandningen. Häll den färdiga kakblandningen
    i en lösbottnad form klädd med bakplåtspapper (diameter 24 cm) och grädda i ugn på 200 grader i 15-25 minuter, beroende på kakans tjocklek.
  6. Förbered smörkrämen genom att mixa Eleplant med en stavmixer. Tillsätt florsockret och mixa tills det är 
    ordentligt blandat. Bred ut glasyren jämnt över hela kakans yta med en stekspade. Ställ kakan i kylskåpet i väntan på nästa glasyr.
  7. Förbered den rinniga chokladglasyren genom att värma grädde och choklad i en kastrull. Rör om med en visp 
    tills chokladen har absorberats av grädden. Låt glasyren svalna i rumstemperatur i cirka 10 minuter.
  8. Ringla chokladglasyren över kakan, använd en slickepott för att trycka den från mitten närmare kanterna om 
    det behövs. Ställ kakan till kylskåpet igen.
  9. Dekorera spöktårtan med spökmaränger precis innan servering.