Eleplants Skärgårdsbröd

Skärgårdsbröd är enkelt att baka och uppskattas för sin mångsidighet – dess traditionella smak passar perfekt till festliga tillfällen från jul till midsommar. Detta veganska bröd är en riktig delikatess vars smak blir djupare ju längre det lagras, så det är som bäst några dagar efter bakningen. Hemlagat skärgårdsbröd är också en utmärkt presentidé, eftersom det håller sig i över en vecka om det förvaras på en sval plats. Kolla in receptet på skärgårdsbröd och prova olika juicealternativ, till exempel tranbär eller äpple, för att ge brödet din egen personliga touch.

 

3
2h
Lätt
Eleplants Skärgårdsbröd

Skärgårdsbröd är en mångsidig delikatess för middagsbordet

Skärgårdsbröd passar perfekt till många olika rätter. Det kan avnjutas som det är eller till exempel till soppa, toppat med något att breda på. Som förrätt passar brödet bra med olika fyllningar, såsom kallrökt lax, laxmousse eller skagen – alla skaldjur framhäver brödets smak på ett underbart sätt. Skärgårdsbröd kan också användas i smörgåstårtor, vilket ger bordet en festlig touch. Tunt skivat och rostat i ugnen eller i en panna med olja blir det goda rågchips som passar särskilt bra att dippa och snacka.

Eleplants skärgårdsbröd passar bra med vispad, brynt smör.

 
 
Portioner

Skärgårdsbröddeg

1
liter
apelsinjuice
22
g
torrjäst
1
msk
salt
200
ml
mörk sirap
500
ml
maltextrakt
500
ml
rågmjöl
1300
ml
vetemjöl
100
g
Eleplant
Eleplant för att smörja bakformarna

Till toppen

50
g
Eleplant
0,5
dl
mörk sirap

Recept

Tillagning

  1. Värm apelsinjuicen till ljummet. Häll juicen i en bunke och tillsätt jästen. Rör om och låt jästen lösas upp en stund.
  2. Tillsätt salt, sirap, malt, rågmjöl och hälften av vetemjölet. Rör om.
  3. Smält Eleplant och tillsätt i degen. Tillsätt resten av vetemjölet och knåda till en slät deg.
  4. Låt degen jäsa i cirka 30 minuter.
  5. Smörj tre brödformar med Eleplant. Fördela degen i formarna och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  6. Grädda brödet i 180 graders ugn i cirka 45 minuter.
  7. Smält Eleplant i en kastrull och tillsätt sirapen. Pensla brödets yta med sirapsblandningen och låt brödet stå i den svalnande ugnen i cirka 15 minuter.