Skärgårdsbröd är enkelt att baka och uppskattas för sin mångsidighet – dess traditionella smak passar perfekt till festliga tillfällen från jul till midsommar. Detta veganska bröd är en riktig delikatess vars smak blir djupare ju längre det lagras, så det är som bäst några dagar efter bakningen. Hemlagat skärgårdsbröd är också en utmärkt presentidé, eftersom det håller sig i över en vecka om det förvaras på en sval plats. Kolla in receptet på skärgårdsbröd och prova olika juicealternativ, till exempel tranbär eller äpple, för att ge brödet din egen personliga touch.
Skärgårdsbröd passar perfekt till många olika rätter. Det kan avnjutas som det är eller till exempel till soppa, toppat med något att breda på. Som förrätt passar brödet bra med olika fyllningar, såsom kallrökt lax, laxmousse eller skagen – alla skaldjur framhäver brödets smak på ett underbart sätt. Skärgårdsbröd kan också användas i smörgåstårtor, vilket ger bordet en festlig touch. Tunt skivat och rostat i ugnen eller i en panna med olja blir det goda rågchips som passar särskilt bra att dippa och snacka.
Eleplants skärgårdsbröd passar bra med vispad, brynt smör.
Skärgårdsbröddeg |
|
|
1 liter
|
apelsinjuice
|
|
22 g
|
torrjäst
|
|
1 msk
|
salt
|
|
200 ml
|
mörk sirap
|
|
500 ml
|
maltextrakt
|
|
500 ml
|
rågmjöl
|
|
1300 ml
|
vetemjöl
|
|
100 g
|
Eleplant
|
|
|
|
|
Eleplant för att smörja bakformarna
|
|
Till toppen |
|
|
50 g
|
Eleplant
|
|
0,5 dl
|
mörk sirap
|
Tillagning