Pepparkakscheesecake

Bjud på en krämig pepparkakscheesecake med smak av jul! Den smuliga pepparkaksbottnen blir extra saftig med Eleplant, och vi dekorerar vår juliga cheesecake med pepparkakor, rostad vit choklad och björnbär för en extra högtidlig fikastund! 
Cheesecake passar utmärkt till julens alla bjudningar och speciellt med juliga tillbehör som i det här receptet. 
Julen är här, hugg in på den godaste pepparkakscheesecake vi provat!

8 prt
1h aktiv, 12h passiv
Medelsvår
 
 
Portioner

Botten

300
g
pepparkakor
140
g
Eleplant, smält
Fyllning
450
g
färskost
3,5
dl
florsocker
1,5
tsk
vaniljsocker
2
ägg
1
äggula
1
msk
majsstärkelse
0,5
dl
vispgrädde
Till garnering
100
g
vit choklad
5
pepparkakor
björnbär

Recept

Kakan

  1. Blanda pepparkakorna och Eleplant i en matberedare.
  2. Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper.
  3. Tryck ut pepparkaksmassan mot botten av formen och sedan upp längs kanterna till en höjd av cirka 4–5 cm.
  4. Ställ formen i kylskåpet för att vänta.
  5. Mjuka upp färskosten med en visp och sikta ner florsocker och vaniljsocker.
  6. Vispa äggen i en separat skål och tillsätt till färskosten.
  7. Blanda majsstärkelse och grädde och tillsätt till färskoströran.
  8. Rör med en ballongvisp för att säkerställa att alla ingredienser blandas väl.
  9. Ta springformen från kylskåpet och häll fyllningen i formen.
  10. Grädda cheesecaken i 110-gradig ugn med varmluftsfunktion i cirka 70–85 minuter. Pajen är färdig när fyllningen har stelnat, men fortfarande rör sig lätt i mitten.
  11. Låt kakan svalna i rumstemperatur i cirka en timme och flytta den sedan till kylskåpet för att stelna över natten.

Rostad vit choklad (garnering)

  1. Rosta vit choklad på en bakplåtspappersklädd plåt i 160-gradig ugn i 8 minuter, rör om med en slickepott eller visp och rosta sedan i ytterligare 5 minuter.
  2. Låt chokladen svalna i en skål i kylskåpet i cirka 2 timmar.
  3. Grovhacka chokladen före garnering.
  4. Garnera din pepparkakscheesecake med björnbär, pepparkakor och rostad vit choklad.