Pumpakaka med apelsin-och färskostglasyr

Vad gör man egentligen med all överbliven pumpa vid halloween? Man gör såklart pumpapurée! Och medan man ändå är igång gör man den här grymt goda kakan på butternutpumpa och apelsinsmakande färskostglasyr och mynta! Om du är ett fan av morotskaka kommer du definitivt gilla den här. 

Pumpakaka med apelsin-och färskostglasyr

Vad gör man egentligen med all överbliven pumpa vid halloween? Man gör såklart pumpapurée! Och medan man ändå är igång gör man den här grymt goda kakan på butternutpumpa och apelsinsmakande färskostglasyr och mynta! Om du är ett fan av morotskaka kommer du definitivt gilla den här. 

10
1 h 15 min
Medelsvår
 
 
Portioner

Pumpakaka:

170
g
Eleplant
1
butternutpumpa
2
ägg
2,5
dl
rörsocker
3
dl
vetemjöl
1
tsk
vaniljsocker
1
tsk
bikarbonat
0,5
tsk
bakpulver
1
tsk
salt
2
tsk
kanel
1,5
tsk
ingefära
1
tsk
kardemumma

Apelsin-färskostglasyr:

100
g
Eleplant i rumstemperatur
200
g
laktosfri naturell färskost
2,5
dl
florsocker
1
tsk
vaniljsocker
1
msk
apelsinjuice

Till garnering:

färsk mynta
rivet apelsinskal

Recept

  1. Bryn Eleplant i en kastrull eller stekpanna.
  2. Värm ugnen till 180 grader.
  3. Skala pumpan, ta bort fröna, tärna och koka bitarna i vatten tills de blir mjuka.
  4. Häll av och mosa bitarna med en stavmixer eller blender. Du behöver 3 dl puré till receptet.
  5. Vispa ägg och rörsocker tills det blir fluffigt.
  6. Blanda alla torra ingredienser till smeten och tillsätt dem till äggfluffet och blanda.
  7. Tillsätt sist pumpapurén och den brynta Eleplanten.
  8. Häll smeten i en 24 cm kakform klädd med bakplåtspapper.
  9. Grädda kakan i 180-gradig ugn i cirka 25–30 minuter beroende på kakans tjocklek. Kontrollera kakans mognad med en sticka i mitten av kakan.
  10. Glasyr: Vispa Eleplant och färskost. Sikta ner florsocker och vaniljsocker.
  11. Blanda och smaksätt slutligen glasyren med apelsinjuice.
  12. Bred glasyren jämnt över den avkylda kakan med en slickepott och riv apelsinskal över.
  13. Garnera pumpakakan med myntablad.