Rulltårta med pumpa

Rulltårta går ju att äta året runt, men till Halloween bakar vi den med pumpa och dekorerar den med spindelnät gjorda av choklad. I det här receptet kokar vi ihop en god kolasås som du kan ringla över hela rulltårtan eller ha i en liten kanna bredvid. Tips! Om du inte hittar pumpapuré i din butik kan du enkelt göra den själv genom att koka skalade pumpabitar tills de är genomkokta och sedan puréa dem med en stavmixer tills du har en slät puré. Här har vi dekorerat rulltårtan med spindelnät som vi gjort med smält choklad, men du kan även välja att ha på chokladströssel eller andra dekorationer.

Rulltårta med pumpa

Rulltårta går ju att äta året runt, men till Halloween bakar vi den med pumpa och dekorerar den med spindelnät gjorda av choklad. I det här receptet kokar vi ihop en god kolasås som du kan ringla över hela rulltårtan eller ha i en liten kanna bredvid. Tips! Om du inte hittar pumpapuré i din butik kan du enkelt göra den själv genom att koka skalade pumpabitar tills de är genomkokta och sedan puréa dem med en stavmixer tills du har en slät puré. Här har vi dekorerat rulltårtan med spindelnät som vi gjort med smält choklad, men du kan även välja att ha på chokladströssel eller andra dekorationer.

8
aktiv 1,5 h passiv 1 h
Lätt
 
 
Portioner

Rulltårtan

1
msk
Eleplant till att smörja bakplåtspappret
4
ägg
100
g
farinsocker
0,25
tsk
salt
1,25
dl
vetemjöl
1
tsk
bakpulver
1
tsk
kanel
1
tsk
malen ingefära
0,5
tsk
muskotnöt
0,25
tsk
malda kryddnejlikor
1
tsk
vaniljsocker
30
g
Eleplant, smält
180
g
pumpapuré
(3 msk socker till att kavla ut rulltårtan på)

Fyllning

300
g
naturell färskost
2,5
dl
vispad grädde
50
g
florsocker
1
tsk
vaniljsocker

Kolasås

2
dl
farinsocker
2,5
dl
grädde
2
msk
Eleplant
0,5
tsk
salt

Recept

  1. Lägg bakplåtspapper på en plåt så att det täcker även plåtens kanter. Smörj bakplåtspappret med 1 matsked Eleplant. 
  2. Blanda ägg och socker i en skål. Koka upp vattnet i en kastrull. Gör ett vattenbad med skålen över kastrullen och vispa upp äggen och sockret tills sockret har smält. Vispa sedan fluffigt med elvisp. 
  3. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål.
  4. Blanda smält Eleplant och pumpapurén i en separat skål. 
  5. Sikta de torra ingredienserna över äggblandningen och vänd försiktigt ner i den med en slickepott. Tillsätt pumpapurén i några omgångar, vänd försiktigt med en slickepott. 
  6. Häll den färdiga tårtsmeten på plåten och bred ut jämnt. Grädda på 185 grader i 6 minuter, sväng plåten och grädda i ytterligare 6–7 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna i cirka 2–3 minuter. Strö under tiden 3 matskedar socker på ett annat bakplåtspapper. Vänd tårtbotten upp och ner på det sockrade bakplåtspappret och låt stå tills du brer på fyllningen. 
  7. Förbered fyllningen genom att blanda ihop alla ingredienser till ett fluff. Bred ut fyllningen på den avsvalnade tårtbotten. Rulla ihop tårtan med hjälp av bakplåtspappret. 
  8. Förbered kolasåsen genom att koka ihop farinsocker och grädde i en kastrull. Koka ingredienserna på  medelhög värme i cirka 5 minuter, tills kolasåsen har tjocknat. Blanda slutligen i Eleplant och salt med en visp och låt kolasåsen svalna i cirka 15 minuter.
  9. Ringla kolasåsen över rulltårtan eller servera den separat. Dekorera slutligen den färdiga rulltårtan med önskade dekorationer.