Julstjärnor hör inte bara hemma i fönster och julgranar, utan även på tallriken! Vi gör våra på smördeg med Eleplant och bjuder på både söta och salta varianter. Fyll dina smördegsstjärnor med sylt och marmelad, eller varför inte brieost eller lax. Vår smördeg med fyllning är det perfekta tilltugget till adventsfikat, juldrinken eller som tilltugg på nyår.
Smördeg på kvarg |
|
|
250 g
|
Eleplant (växtbaserat smör)
|
|
250 g
|
kvarg
|
|
4,5 dl
|
vetemjöl
|
|
en nypa salt
|
|
|
1
|
ägg till pensling
|
Söta julstjärnor |
|
|
ugnssäker sylt eller marmelad
|
|
|
|
|
Julstjärnor med kallrökt lax |
|
|
crème fraiche
|
|
|
kallrökt lax
|
|
|
rom
|
|
|
färsk dill
|
|
Brie-julstjärnor |
|
|
brieost
|
|
|
körsbärstomater
|
|
|
timjan
|
|
Tillagning
För söta julstjärnor: Tillsätt sylt eller marmelad innan gräddning. Grädda därefter julstjärnorna i 200 °C i 8–12 minuter.
För salta julstjärnor: Grädda dessa först i 200 °C i 8–12 minuter och tillsätt därefter fyllningen. Fyll de salta julstjärnorna till exempel med crème fraiche, kallrökt lax, rom och färsk dill. Vegetariska versioner görs enkelt med olika ostar och grönsaker. För en helt vegansk variant – byt ut de animaliska mejeriprodukterna mot växtbaserade alternativ.
Smördeg med fyllning blir både frasigt och mjuk, salt och sött och underbart gott och bör njutas direkt när du fyllt dom.