Smördegsstjärnor med topping

Julstjärnor hör inte bara hemma i fönster och julgranar, utan även på tallriken! Vi gör våra på smördeg med Eleplant och bjuder på både söta och salta varianter. Fyll dina smördegsstjärnor med sylt och marmelad, eller varför inte brieost eller lax. Vår smördeg med fyllning är det perfekta tilltugget till adventsfikat, juldrinken eller som tilltugg på nyår.
 

8 prt
2h
Lätt
 
 
Portioner

Smördeg på kvarg

250
g
Eleplant (växtbaserat smör)
250
g
kvarg
4,5
dl
vetemjöl
en nypa salt
1
ägg till pensling

Söta julstjärnor

ugnssäker sylt eller marmelad

Julstjärnor med kallrökt lax

crème fraiche
kallrökt lax
rom
färsk dill

Brie-julstjärnor

brieost
körsbärstomater
timjan

Recept

Tillagning

  1. Börja med att göra smördegen på kvarg.
  2. Blanda rumstempererad Eleplant och kvarg.
  3. Tillsätt mjöl och en nypa salt och rör ihop till en jämn deg – knåda inte för länge.
  4. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylskåp i cirka 30 minuter.
  5. Kavla sedan ut degen till en platta, ungefär en halv centimeter tjock.
  6. Vik plattan i fyra delar, först på bredden och sedan på längden.
  7. Täck med plastfolie och låt vila ytterligare 15 minuter i kylskåp. Detta gör degen extra fluffig.
  8. Efter 15 minuter – kavla ut degen på en mjölad yta och forma till julstjärnor eller andra figurer.
  9. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla med uppvispat ägg.

För söta julstjärnor: Tillsätt sylt eller marmelad innan gräddning. Grädda därefter julstjärnorna i 200 °C i 8–12 minuter.

För salta julstjärnor: Grädda dessa först i 200 °C i 8–12 minuter och tillsätt därefter fyllningen. Fyll de salta julstjärnorna till exempel med crème fraiche, kallrökt lax, rom och färsk dill. Vegetariska versioner görs enkelt med olika ostar och grönsaker. För en helt vegansk variant – byt ut de animaliska mejeriprodukterna mot växtbaserade alternativ.

Smördeg med fyllning blir både frasigt och mjuk, salt och sött och underbart gott och bör njutas direkt när du fyllt dom.