Musslor i fänkålssås

Ett riktigt gott recept på musslor i vinsås med smaker av fänkål, vitlök och citron. Musslor är enkelt att laga men känns lyxigt att äta. Musslorna kokas bara en kort stund och sen är det klart att njuta. Serverar du pommes frites till så har du en komplett Moules frites! Att ha krispiga pommes eller doppa rostat lantbröd i skyn är halva grejen med musslor! Om du föredrar den lite krämigare varianten är det bara att tillsätta 1–2 dl grädde till musslorna under sjudningsfasen.

Musslor i fänkålssås

Ett riktigt gott recept på musslor i vinsås med smaker av fänkål, vitlök och citron. Musslor är enkelt att laga men känns lyxigt att äta. Musslorna kokas bara en kort stund och sen är det klart att njuta. Serverar du pommes frites till så har du en komplett Moules frites! Att ha krispiga pommes eller doppa rostat lantbröd i skyn är halva grejen med musslor! Om du föredrar den lite krämigare varianten är det bara att tillsätta 1–2 dl grädde till musslorna under sjudningsfasen.

4
30 min
Lätt
 
 
Portioner

Ingredienser

75
g
Eleplant
1
schalottenlök, hackad
2
vitlöksklyftor, hackade
1
stor fänkål, tunt skivad
1
tsk
malda fänkålsfrön
1
tsk
salt
1,5
kg
musslor
4
dl
torrt vitt vin
1
citronsaft och skal, rivet
0,5
burk
hackad bladpersilja
(8 kvistar timjan)

Recept

  1. Skölj musslorna under kallt rinnande vatten och dra bort skägget om det finns kvar på någon mussla. Om 
    några musslor är öppna, knacka dem försiktigt mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig och även de 
    musslor som är skadade eller trasiga.
  2. Smält Eleplant i en stor kastrull. Tillsätt grönsakerna och kryddorna och fräs i cirka 3 minuter.
  3. Öka värmen och tillsätt musslorna. Rör om några gånger med en stor sked eller träspatel. Tillsätt det vita vinet 
    och täck över grytan. Låt musslorna sjuda under lock i cirka 7–10 minuter.
  4. Krydda slutligen musslorna och buljongen med citron och örter. Servera de färdiga musslorna med pommes 
    eller rostat bröd.