Citronpaj med maräng

En klassisk citronpaj passar utmärkt till vårens och påskens bjudningar. Citronpaj är syrlig och fräsch med sötma från den knapriga marängen. Vi tycker att citronpaj är som bäst dagen efter, så förbered den gärna dagen före.

Citronpaj med maräng

En klassisk citronpaj passar utmärkt till vårens och påskens bjudningar. Citronpaj är syrlig och fräsch med sötma från den knapriga marängen. Vi tycker att citronpaj är som bäst dagen efter, så förbered den gärna dagen före.

8 portioner
60 minuter
Medelsvår
 
 
Portioner

Pajdeg

100
g
Eleplant bredbart
2
dl
strösocker
1
ägg
2,5
dl
vetemjöl
En nypa salt

Citronfyllning

2
dl
citronsaft och rivet skal
3,5
dl
socker
2
msk
majsstärkelse
4
ägg
2
äggula
2
gelatin
100
g
Eleplant bredbart

Maränger

2
äggvitor
2
dl
strösocker
1
tsk
citronsaft

Recept

  1. Sätt ugnen på 180 grader
  2. Vispa ihop rumstempererat Eleplant och strösocker. Tillsätt ägg, vetemjöl och salt. Blanda tills det blir en slät deg.
  3. Tryck ut degen jämnt i en smord pajform och grädda i ugnen i 20 minuter.
  4. Riv citronskal och pressa ur saften. Häll saften i en kastrull, tillsätt socker, majsstärkelse och ägg. Värm fyllningen på medelhög värme under omrörning tills fyllningen tjocknar och bubblor stiger till ytan. Ta bort kastrullen från spisen. Blötlägg gelatinet och tillsätt det samt Eleplant till fyllningen och blanda tills den blir slät.
  5. Häll citronfyllningen över pajbotten och låt stå i kylen i minst 2 timmar, gärna över natten.
  6. Sätt ugnen på 90 grader. Vispa äggvitorna fluffigt. Tillsätt strösocker och vispa tills marängen blir glansig. Tillsätt citronsaft och häll blandningen i en spritspåse. Spritsa ut marängerna på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem i ugnen i ca 1-2 timmar beroende på marängernas storlek. Det går också bra att använda färdiga maränger.
  7. Dekorera din citronpaj med maränger och servera!